Müzik eğitiminde öğrenci motivasyonu

Günümüz dünyasında, pek çok devlette karşılaşılan en önemli problemlerden biri öğrenci motivasyonudur. Öyle ki bir süre sonra öğrenci için aldığı enstrüman dersleri işkence haline de dönüşebilir. 


Öncelikle öğrenci başladığı eğitim sürecinin çok kolay olmayacağını, çalışması gerektiğini, müziğin tekrarlarla öğrenilebileceğini kabul etmesi gerekir. Bu doğrultuda yola çıkan öğrenci kesinlikle zaman, emek ve para harcayacağını bilmek durumundadır. 


Çeşitli kurumlar bu problemi, çeşidi çok fazla olan ve uluslararası ciddi birer niteliği olmayan sertifikalar, başarı belgeleri vb. İle aşma eğilimindedirler. Bu sertifikalar öğrencinin yalnızca çalışılan süre boyunca motivasyonunu sağlamasına katkıda bulunabilecek belgelerdir. Çeşitli üniversitelerin ve yetkinliği uluslararası olarak kanıtlanmış kurumların sertifika programları ise gerçek bir çalışma, emek ve başarı ister. Sanat mutlaka belirli bir disiplin içinde çalışılması gereken bir olgudur. 


Bir çalgıyı iyi düzeyde çalabilmek için mutlaka teorik bilgi, işitsel algılama ve icra kabiliyetinin gelişmiş olması gerekir. 

Haftada bir gün 45dk çalışılan derslerde (1 ders ortalama 45dk. Sürer bunun üzerinde ki çalışmalar öğrencide bıkkınlığa ve yorgunluğa neden olmaktadır.) büyük başarılar elde etmek mümkün değildir. Ancak bu durum öğrencinin gerçek öğrenme isteği ile çalışma saatleri haricinde de emek ve zaman harcamasıyla mümkün hale gelebilir. 


Eğer ki öğrenci gerçekten çalgısını icra etmek istiyorsa, mutlaka evrensel standartları belirli bir eğitimden geçmelidir. Daha sonra eğitimci, öğrencinin yapmak istediği müzik akımı ve tarzı ile ilgili özel bir repertuvar hazırlamalı ve her öğrenciyi bir konser sanatçısı olacakmış mantığı ile hareket etmelidir. 

Öğrencinin de eğitimci seçerken dikkat etmesi gereken en önemli konular, eğitimcinin verdiği dersi hangi seviyede verdiği, çalmak istediği tarz ve akıma ait bilgisinin olup olmadığı ve eğitimcinin çalgısını hangi seviyede çalabildiğidir.


Pek çok resmi ve özel kurumda eğitimciler maalesef ki eğitimini almadıkları çalgıları eğitimci olarak öğretme yaklaşımındadırlar. Pek çok konservatuvarda yan sanat dalı olarak mutlaka öğrenilmesi gereken piyano hemen hemen tüm müzik eğitimcileri tarafından verilebilecek bir eğitimdir. Ancak kendine ait özel çalışma teknikleri olan pek çok çalgının eğitimde, çalgının teknik özelliklerini ve yapabileceklerini bilen eğitimcilerle çalışmak gerekir. Aksi takdirde öğrenci duymak istediği sesi, tarzı ve akımı duyamayacağı için motivasyonunu kaybedebilir. 


Bu konuda Oğuzhan Uç Academy olarak hazırladığımız sertifika programları Dünya çapında ismi olan çeşitli üniversitelerin onayı ile verilmektedir. Yalnızca enstrüman eğitimi değil sanat eğitimini de kapsayan bu sertifika programlarının bir kuru ortalama 228 dersten oluşur. Bu dersler 6 ay içerisinde tamamlanır, orkestra çalışması yapılır, konser verilir. Tüm bu edinimler öğrencinin dosyasında yer alır. Bu eğitimi tamamlayan ve sınavda başarı gösteren öğrenciler 1. Seviye sertifikasını almaya hak kazanırlar.